De vuurrode D van DISC - door Chanthal Blonk, coach voor Financials
785
post-template-default,single,single-post,postid-785,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

De vuurrode D van DISC

Hoe kan jouw eigen DISC Persoonlijke Stijl Profiel je helpen om jezelf maar ook anderen beter te begrijpen?
Heb jij een idee welk DISC profiel jij hebt?
In een serie van 4 blogs vertel ik je over de kenmerken van de verschillende stijlen. Ik ben benieuwd in welke stijl jij jezelf herkent en of je ook anderen -bijvoorbeeld collega’s of je manager- in één of meerdere stijlen herken.

De vuurrode D-stijl van DISC: Dominant

De rode D streeft ernaar de nummer 1 te zijn. Hij denkt logisch na en wil vooral feiten en highlights horen. De D streeft naar resultaten en maakt graag zelf keuzes. Ook houdt hij van verandering en van tempo. Hij geeft de voorkeur aan delegeren en wil graag de leiding hebben. Hij vindt het prettig om erkenning te krijgen van anderen maar heeft soms de neiging om conflicten te veroorzaken vanwege zijn directheid en tempo.

Als jij te maken hebt met een D in jouw werkomgeving en je wilt op een effectieve manier communiceren met deze D; dan doe je er goed aan om hem/haarte laten zien hoe hij/zij kan winnen. Wanneer je met hem/haar in overleg gaat, houdt het dan beknopt. De D houdt van snelheid en houdt er niet van om uitvoerig de details in te gaan. Complimenteer de D met wat hij/zij gedaan heeft en geef hem/haar de leiding wanneer dit gepast is; maar geef de D wel grenzen en parameters mee. Mocht je met een D in discussie komen, beargumenteer dan met overtuiging de punten waarover je het oneens bent. Benoem de feiten en betoog vooral niet op een ‘persoonlijke’ basis.

PS: wil je een pdf-bestand ontvangen van onderstaand plaatje zodat je die kunt opslaan als geheugensteuntje? Stuur me dan een mailtje en ik stuur je deze toe.

Nieuwsgierig naar jouw DISC profiel?

Klik dan hier of neem contact met mij op voor meer informatie.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie