Je personal brand verbeteren aan de hand van DISC - door Chanthal Blonk, coach voor Financials
762
post-template-default,single,single-post,postid-762,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Je personal brand verbeteren met DISC

Een ‘personal brand’ is op veel manieren gelijk aan je reputatie. Het verwijst naar de manier waarop mensen jou als collega,  als ondernemer, of als vertegenwoordiger van een organisatie zien. Waarom is je reputatie belangrijk? Ongeacht je stralende persoonlijkheid, je communicatieve vaardigheden of je grote aanpassingsvermogen, kan het namelijk nog steeds voorkomen dat je botst met mensen die de wereld anders zien dan jij. En als dat nu je directe collega is met wie je dag in dag uit moet samenwerken, je manager die je moet beoordelen, of je klant die je graag zou bedienen, dan kan dat impact hebben op jouw werkplezier, op je functioneren en je effectiviteit.

Hoe kan jouw eigen DISC Persoonlijke Stijl Profiel je helpen om te werken aan je ‘personal brand’ en om je persoonlijke effectiviteit in relatie tot anderen te vergroten?

In deze 5 stappen kan DISC je helpen te werken aan je personal brand

 

1. Vergroot je zelfkennis
Zelfreflectie is key wanneer je je persoonlijke effectiviteit wil vergroten. Om goed met anderen te kunnen werken, moet je eerst begrijpen HOE je met anderen werkt. Wat zijn je sterkten en zwakten? Van welke situaties krijg je stress? Wat zorgt ervoor dat je uitblinkt in wat je doet? Het afnemen van een DISC assessment kost 10 minuten en levert een persoonlijk rapport op waarin je je talenten en valkuilen terug kunt vinden en geeft je handvaten hoe je effectiever met anderen kunt samenwerken.
2. Leer anderen beter te begrijpen
Als je begrijpt wat jouw natuurlijke gedragsvoorkeuren zijn, zal je ook begrijpen hoe anderen jouw gedrag waarnemen. Dit maakt ook dat je oog krijgt voor het gedrag van anderen; je zult meer inzicht krijgen in hun sterkten en je zult leren hoe je beter om kunt gaan met de scherpe kantjes van hun gedragsstijl. Een DISC Persoonlijke Stijl Profiel voorziet je helemaal in tips en trics in hoe je de gedragsvoorkeuren en stijlen van anderen kunt herkennen en hoe je het beste kunt aansluiten bij die stijlen. Je zult zien dat je hierbij regelmatig zult denken “Hey, nu begrijp ik waarom …. altijd zo reageert ;-).
3. Haal alles uit je profiel
Hoe zonde is het om je profiel 1 keer door te lezen en vervolgens te laten voor wat het is? Neem dus de tijd om je profiel goed door te lezen, vragen te noteren en bespreek het tijdens een sessie met een DISC consultant. Een consultant kan altijd meer uit je profiel halen dan dat jij kunt lezen. Een consultant is erop getraind om je grafieken te interpreteren en kan met je bespreken welke facetten van je huidige werkomgeving jou energie geven én kosten. Door het bespreken van je profiel, haal je er dus nog veel meer uit! Tip: bedenk welke collega’s / vrienden je hebt die exact in de andere gedragsprofielen passen. Als je een gezicht of naam hebt bij de kleuren of bij D, I, S of C, gaat het allemaal veel meer leven en zul je zien dat je makkelijker leert hoe je het beste bij die persoon kunt aansluiten.
4. Vraag feedback van anderen
Feedback vragen en krijgen van anderen is een belangrijke stap in het verbeteren van je ‘personal brand’. Vraag een vriend(in) of collega die je vertrouwt je Persoonlijke Stijl Profiel eens door te lezen en bespreek eens met diegene wat hij/zij hier uit haalt. Hoe kom je over op diegene? Wat vindt hij/zij dat jouw sterkten en zwakten zijn?
5. Wees flexibel
De meest effectieve mensen zijn diegenen die zich makkelijk kunnen aanpassen aan de behoeften van anderen (zonder daarin de eigen behoeften te negeren). Nu je jezelf en anderen goed hebt leren kennen: bedenk eerst wie je tegenover je hebt voordat je van wal steekt met een verhaal. Ben je bijvoorbeeld hoog-I (geel): dan vind je het waarschijnlijk fijn om op maandagmorgen je verhaal over het weekend te doen. Wanneer je een andere hoog-I of zelfs een S tegenover je hebt, dan zal die ander dat waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Maar wanneer je een hoog C tegenover je hebt, kan die persoon nogal overdonderd zijn door jouw enthousiasme. Nu je dit weet, kan je rekening houden met die verschillen en weet je hoe je het beste kunt aansluiten bij iemand met een tegenoverliggende stijl dan jij.

Nieuwsgierig naar wat DISC kan doen voor jouw ‘personal brand’?

Klik dan hier of neem contact met mij op voor meer informatie.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie